Home Zakelijk Wat houdt legalisatie handtekening in?

Wat houdt legalisatie handtekening in?

by Bart de Haan

Misschien heb je er wel eens van gehoord, van legalisatie handtekening. Zonder deze legalisatie is een Nederlands document vaak niets waard op het moment dat je de landsgrenzen passeert. Het is een gegeven dat officiële documenten pas echt van waarde zijn met een handtekening. Ben je van plan om een Nederlands document in het buitenland te gebruiken, dan moet de handtekening in vrijwel alle gevallen gelegaliseerd zijn.

Legalisatie handtekening: controleren van de echtheid van een handtekening

Waarom dit noodzakelijk is? Omdat de instantie er dan namelijk zeker van is dat jij ook echt degene bent die de documenten ondertekend heeft. Simpeler gesteld is het legaliseren van een handtekening het controleren van de echtheid van een handtekening. Kies je voor legalisatie handtekening, dan is dat niets anders dan dat jij een handtekening zet in het bijzijn van een notaris. Die notaris stelt vast dat jij ook echt ondertekend hebt. Op die manier kan er nooit enig misverstand ontstaan over de echtheid van de handtekening. Ook zal het misbruik dan teruggedrongen worden. Wil jij om wat voor reden dan ook je handtekening legaliseren of is legalisatie noodzakelijk omdat je producten exporteert dan kun je dit gehele proces prima in handen leggen bij een specialist op dit gebied.

Ook voor de notariële diensten die noodzakelijk zijn

Deze specialist weet precies hoe de hazen lopen wat betreft legalisatie handtekening en kan je ontzorgen. Je kunt het proces online beginnen door het invullen van gegevens en ervoor zorgen dat de noodzakelijke documenten bij deze specialist terecht komt. En inderdaad, deze expert kan ook de noodzakelijke notariële diensten voor je in orde maken. In het bijzijn van de notaris zet jij een handtekening, waarbij je ook een geldig legitimatiebewijs toont. Vervolgens legt de notaris of een medewerker van de notaris een verklaring af dat jij inderdaad hebt ondertekend. Deze gelegaliseerde verklaring en een kopie van het legitimatiebewijs blijven vervolgens achter bij de notaris. 

Ga in zee met een partij die je kan ontzorgen

Bij het gehele proces hoort ook het waarmerken van een of meerdere kopieën van officiële documenten. Dit staat weer borg voor het feit dat de inhoud van een kopie overeenkomst met het originele document. Je merkt wel, het traject van legaliseren is nog best complex, zeker als je niet bekend bent met dit fenomeen. Om die reden is het erg verstandig je bij te laten staan door een partij die er wel alles van af weet. Dan weet je dat het echt allemaal in orde komt en zo voorkom je stress. 

Gebruik externe expertise en bespaar tijd en stress

Of het nou gaat om het legaliseren van documenten of om de legalisatie handtekening net als het aanvragen van een visum, bij deze zaken doe je er altijd verstandig aan om externe expertise in te schakelen. Anders vragen dergelijke zaken te veel tijd en levert het je daarnaast te veel stress op. En dat is wel het laatste waarop je zit te wachten. Tenslotte; om de gerekende bemiddelingskosten hoef je het ook al niet te laten. De prijzen zijn steeds prima te betalen. 

You may also like