Home Word Teksten opmaken met Word

Teksten opmaken met Word

by Bart de Haan
Lettertypes

In de eerste kennismaking met Word kreeg je een soort klein lesje in het selecteren van de tekst, in te voegen en dan te verplaatsen met knippen en plakken en te werken met bolt, cursief en onderstrepen.

Lettertypes

Je kunt het lettertype dat je gebruikt veranderen door in de opmaakbalk op het pijltje te drukken naast het lettertype wat je nu gebruikt (standaard is dat vaak Times New Roman ). Je krijgt dan een hele lijst waaruit je kunt kiezen, geschreven in het lettertype, zodat je een idee hebt hoe het er uit ziet. Great vibes, Courier new. Dus het is gewoon mogelijk om jou tekst in allerlei soort stijlen te schrijven.

Ik ga je nu even een klein voorbeeldje laten zien van het verschil tussen Arial en Times New Roman.
Arial: IS juist een voorbeeld van een schreefloze letter dat wil in houden dat het minder formeel staat en het makkelijker te lezen is bij lange stukken. Op school projecten gebruiken iedereen dan ook Arial met lettertype 11. Want anders heeft iedereen verschillende stijlen daarom hebben ze een standaard in gesteld die je moet gaan gebruiken.
Times New Roman: Dit zijn vaak de letters met schreven die vaker gebruikt worden in wat officiëlere stukken. Een schreef is het kleine streepje aan het uiteinde van een letter. Dit stukje is zo te zien getypt in de stijl van Times new Roman. Dat is herkenbaar aan de driehoekige vorm van de schreven.

Lettertypes

Lettergrootte

van heel erg klein tot normaal en nog veel groter.
Hierbij geldt ongeveer hetzelfde als bij de lettertype je kiest gewoon wat je fijn vindt om mee te schrijven. Bij standaard teksten gebruikt men 12 en bij titels doe je net wat een grotere lettertype.

Lettergrootte

Uitlijnen

De normale teksten worden altijd links uitgelijnd dat betekend dat alles gewoon netjes onder elkaar komt te staan.

Maar je kan ook rechts uitlijnen. Je hoeft alleen maar de uitlijnknop op te zoeken en daar op te klikken dan wordt je tekst gelijk rechts uitegelijnd. Klik je op de verkeerde? Geen probleem want je kan dan gewoon weer op een andere uitlijning klikken.Je kan de rechteruitlijning natuurlijk gebruiken om de tekst wat meer op de te laten vallen.

Ook kan je kiezen voor een uitlijning in het midden. De meeste gebruiken dat als ze een titel precies in het midden willen hebben staan.

Deze knop staat ook in de opmaak kant aan de rechter kant!

Uitlijnen

Symbolen

Als je bijvoorbeeld letters wil toevoegen die net op je toetsenbord staan dan kan je dat toevoegen via word. Je hoeft alleen op het tekentje aan de rechterkant (Symbol) te klikken en je hebt de standaard symbolen. Staat die van jou er dan nog niet bij klik dan op More Symbol. Je Symbol set hangt ook af van op welke taal je word staat. Om Arabische tekens te krijgen moet je die taal eerst instellen.
Als je met de muis over de tekens gaat zie je ze een voor een groot. Op het plaatje zie je lettertype “Standaardtekst” . Je kunt ook kiezen voor windings (voor smileys en zo) of webdings (icoontjes). Ook zijn er (afhankelijk van je word-versie) tekensets voor Grieks, cyrillisch (Russisch schrift), Hebreeuws en Arabisch. Als je je teken geselecteerd hebt klik je op invoegen.

Maar niet alles hoef je toe te voegen met Symbol zo kan je bijvoorbeeld: ë, é, è die kun je gewoon krijgen door op Shift→ ‘’ → E te drukken.

Heb jij een naam die je ook in het Arabisch, Grieks of Hebreeuws kan schrijven en weet je hoe dat moet? Schrijf dan je eigen naam in die taal.
Heb je een naam waar een umlaut of een ander leesteken in voorkomt? Schrijf die dan ook hier

Symbolen

Paginanummers

Is je tekst langer dan een pagina dan wil je er natuurlijk ook pagina nummers bij hebben. Je hebt ook nog de keuze waar je je paginanummer wilt hebben. Bovenaan de pagina – Onderaan de pagina. (Links, Midden, Rechts). De voor de hand liggende keuze is rechts.

Paginanummers

Opsommingtekens

Bij opsommingen is het handig en of leuk om puntjes of pijltjes te gebruiken. Als je het bij een werkstuk of een powerpoint presentatie er neer zet lijkt het net wat interessanter. Ook lijkt het alsof je er veel werk aan hebt gehad.
Bijvoorbeeld:
Wat moet ik allemaal meenemen voor de vakantie:

  • Tandenborstel
  • Make-up
  • Handdoek
  • Kleren

Zo heb je nog meer verschillende keuzes qua puntjes. Je kan ook bijvoorbeeld bij ene opsomming getallen gebruiken dat gaat gewoon heel makkelijk. Je begint gewoon met een 1 met een punt er achter 1. dan gaat die automatisch in een opsomming staan. En dan springt die automatisch door naar de volgende cijfers (ook daar moet je punt achter zetten):

  1. Dit is 1
  2. Dit is 2

Letters opmaken

Zo is het ook mogelijk om je letters op allerlei manieren op te maken: schaduwen, hoek, kleur, vervagen, afstand en doorzichtigheid.

Letters opmaken

Het leuke is dat je ook allerlei verschillende kleurtjes kan gebruiken dat geeft natuurlijk een heel leuk effect.

SLA JE TEKST NATUURLIJK WEL OP!

Tekst opslaan