Home Werken met Excel

Werken met Excel

by Bart de Haan

Wat is Excel?

Excel is een van de programma’s uit het office-pakket van Microsoft. Het is een rekenprogramma. Daarmee kunt u berekeningen uitvoeren voor verschillende doeleinden. Het wordt zowel door bedrijven als door particulieren gebruikt.

Wat kun je ermee doen?

Je kunt er heel veel dingen mee doen, zoals het bijhouden van de administratie, bijhouden van de meterstanden, maar ook andere doeleinden die wat persoonlijker liggen zoals het bijhouden van je gewicht of een hardloopschema. In Excel kun je tekst en getallen combineren, in bijvoorbeeld een tabelvorm. U kunt hierbij zelf bepalen welke getallen met elkaar berekent moeten worden. Bij uw administratie zou je bijvoorbeeld het gemiddelde van uitgaven berekenen, of optellen en aftellen wat u zoal heeft uitgegeven.

Excel is in principe bedoeld om mee te rekenen. Maar omdat je er heel overzichtelijk gegevens in kwijt kunt, leent het zich ook voor boekhouding en overzichten van persoonsgegevens.

Werkbladen en cellen

In Excel werk je met cellen die een groot werkblad staan. Elke cel heeft een aparte die bestaat uit een cijfer en een letter. De rijen hebben allemaal een ander cijfer en de kolommen hebben allemaal een ander letter. Zo is de eerste cel die linksboven staat A1 daarnaast krijg je B1 en ga zo maar door. In een werkblad staan duizenden kolommen en rijen dus je hebt genoeg ruimte om al je informatie te verwerken. Je kunt werken op verschillende ‘bladen’ met cellen en al deze bladen bij elkaar wordt je werkmap. U kunt de bladen allemaal verschillende namen geven om ze van elkaar te kunnen scheiden. Je kunt altijd extra bladen toevoegen als je niet genoeg hebt.

Getallen en woorden

In elke cel heb je de mogelijk om getallen en woorden te typen. Wanneer je getallen kun je die toepassen in een formule. Die zijn makkelijk te gebruiken, en je kunt zelf aangeven welke getallen gebruikt moeten worden bij de berekening. Om het geheel wat overzichtelijker te krijgen kun je cellen samenvoegen, ze een kleur geven en ze randen te geven. Op die manier ziet het er meer uit als een tabel en minder als een overzicht van allemaal getallen en woorden.