Home Overig De tijd zal het leren: werken in tijden na corona

De tijd zal het leren: werken in tijden na corona

by Bart de Haan

We zitten nog steeds in een lastige tijd, er is een pandemie gaande die de hele wereld op zijn kop heeft gezet. De coronacrisis zorgde ervoor dat we in korte tijd volledig hebben moeten leren omschakelen. We konden opeens niet meer naar het werk toe, we konden niet meer uiteten en niet meer naar pretparken of dierentuinen. Ons sociale leven werd op pauze gezet. De vraag is echter: hoe ziet het werkleven eruit na de coronacrisis? Dit artikel probeert hier een antwoord op te geven door hierover te speculeren. 

Afwisseling tussen thuis en kantoor 

De overheid heeft nu aangegeven dat men moet thuiswerken indien mogelijk. We mogen dus niet zomaar naar kantoor, we moeten hiervoor een geldige reden hebben. De meeste mensen kunnen hun werk goed op afstand doen en blijven dus ook thuis. Doordat de crisis al een tijdje duurt, zijn er op werkgebied veel ontwikkelingen doorgevoerd die het leven wat gemakkelijker maken. Programma’s zoals Zoom of Teams zorgen ervoor dat we met mensen over de hele wereld kunnen vergaderen. 

Doordat veel mensen tegenwoordig ook de positieve kant van de crisis kunnen zien, valt het te verwachten dat er in het werkleven na corona er een 50-50 verdeling zal bestaan tussen thuiswerken en werken in de kantoorruimte van het werk. De meeste mensen vinden het namelijk ontzettend fijn dat ze nu geen reistijd hebben, en kunnen zo lekker wat langer in bed blijven liggen.
Deze afwisseling tussen thuis en de kantoorruimte zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid raakt (doordat je gewend bent geraakt aan de omgeving) en dat je niet helemaal verpieterd in eenzaamheid doordat je geen babbeltje met je collega’s kunt maken bij de koffiemachine. 

Handige gadgets bij het thuiswerken! 

Er kunnen verschillende gadgets van pas komen bij het thuiswerken. Het is raadzaam om bijvoorbeeld een noise cancelling koptelefoon te kopen, zodat u ongestoord kunt werken. Deze koptelefoon zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden niet tot je oren doordringen en je dus minder snel afgeleid raakt. Verder is het handig om een goede laptopstandaard aan te schaffen, zodat u niet de hele tijd in een slechte houding zit wat uiteindelijk kan leiden tot rug- en/of nekklachten. Een ander functionele gadget is een goed toetsenbord of een fijne muis: hierdoor werk je allemaal net even wat sneller en kan je net dat laatste item van je to do list afvinken.

You may also like